joi, 22 noiembrie 2012

New Holland - 106 ani de construit combine

30 de fermieri romani, insotiti de ziaristi agrarieni si de staff-ul NHR Agropartners, au calatorit in Belgia, la fabrica de combine New Holland din Zedelgem. Fotografiile si textul de mai jos le-am primit de la colegul meu Adrian Mihai, cel care a fost in calatorie din partea revistei Profitul agricol.

"Au participat 30 de fermieri, alaturi de jurnalisti din presa agricola si staff-ul NHR Agropartners si BNP Paribas Lease Group. Fermierii aveau toti un numitor comun: au cumparat în ultimul an o combina New Holland si au facut-o cu finantare de la BNP Paribas. 

Fabrica din Zedelgem este cea mai mare fabrica de combine New Holland. Are 2.500 de angajati si se întinde pe 36 de hectare. Ca sa o vizitezi, ai nevoie de o zi întreaga. Noi nu am apucat, am stat doar doua-trei ore, dar în acel scurt timp "am învatat" sa facem combine. 
Locul are o istorie lunga, de 106 ani. In 1906, mecanicul belgian Leon Claeys, unul dintre parintii New Holland, a facut aici o fabrica de masini de treierat. Acum, la Zedelgem nu este doar o fabrica, ci întreg Centrul de excelenta al New Holland pentru masinile de recoltat. 

Pentru a-si proteja secretele tehnice, dar si confortul muncitorilor care lucreaza acolo, în fabrica nu am avut voie sa facem fotografii, asa ca trebuie sa ma credeti pe cuvânt, macar pâna când un tur virtual va fi disponibil pe site-ul New Holland. E promis deja si sunt convins ca într-o luna va fi gata. 
De fapt, fabrica în sine e un mic obiectiv turistic. Anul acesta a primit deja 6.000 de vizitatori. La finalul vizitei, ghidul nostru de pilda trebuia sa preia un alt grup de fermieri, veniti tocmai din Uruguay. Apoi avea programat un grup din Marea Britanie. Fermieri din toate tarile de pe planeta vin sa o viziteze. Pentru ca vor sa vada pe viu cum se construieste combina lor. 
Toate intrarile în hale sunt aranjate cu panouri mari, unde explica ce componente ale combinelor se fac acolo, si cu ecrane pe care rulau filme publicitare ale New Holland. In fabrica, utilaje moderne de tot soiul si roboti care îsi schimba singuri capetele de lucru produc non stop piese. Datorita faptului ca implica tehnologie înalta si costisitoare, se lucrea­za în trei schimburi. Linia de asamblare functioneaza într-un singur schimb. Aici, munca este manuala, bineînteles tot ajutata de tot felul de macarale si unelte complicate."













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu