sâmbătă, 5 martie 2011

Se da obligatoriu la verificarea sprayerelor

Cica pana in 2016 toate sprayerele trebuie verificate. Asta se va realiza pe niste stand-uri specializate. Si fiecare masina va primi un certificat de buna functionare. Dupa, vor trebui verificate o data la 3 ani. Este o directiva UE in directia aceasta. Pana in 2016, testarea se va face treptat treptat....


Din statisticile INMA, in Romania sunt 18.350 de masini de stropit pentru cultura mare. Mai sunt si cele pentru vita de vie, pomi fructiferi etc, caci nici acestea nu scapa verificarii obligatorii. Dar sunt doar 3 bancuri de test. Unul la Bucuresti, unul la Cluj si unul la Timisoara. Pentru a ne putea incadra, ar trebui sa avem, asa, de inceput, cam 100 de standuri speciale de testare a sprayerelor. Spre comparatie, in Germania, este un stand la 100 de masini de erbicidat. La randul lor, aceste stand-uri de verificare vor trebui sa fie conforme  cu regulile de testare. Pana acum se discuta despre o certificare unica, facuta de INMA. Dar, poate asta Institutul...?

Un calcul mai realist, facut de George Fora, reduce sensibil numarul acestor standuri. Nu mai vorbim de 100, ci de doar 20. Care sa coaguleze in jurul lor unul-doua, poate trei judete, dupa specificul local. George Fora stie ce spune. Este directorul centrului de perfectionare de la Voiteg, Timis, unde ii invata agricultura in special pe micii fermieri. Si detine unul din cele 3 standuri de testare din tara. Utilajul, deloc ieftin, costa 33.000 de euro, dar poate verifica manometrele si debitul pompei, uniformitatea distributiei si debitul pe duza. Dupa o testare, proprietarului i se spune ce nu merge bine si ce ar trebui sa inlocuiasca.



Sincer, nu aflam asta daca la Voiteg nu se tinea primul seminar cu tema asta. A avut loc ieri, vineri, 4 martie, si a magnetizat fermieri, dealeri de masini agricole, reprezentanti ai ministerului si ai DADR-urilor din judetele apropiate.

Standul centrului de la Voiteg este unul mobil. Ei se pot deplasa si in ferme cand  li se cere. Vor veni cu el si la Agriplanta, la Fundulea, in luna iunie. Vor sa arate agricultorilor ca un astfel de test poate duce la o reducere a substantelor folosite si la o mai buna utilizare a sprayerului. 

Dar, cum vor testa oare elicopterele sau avioanele folosite pe post de sprayere? De parca UE se afla in cautarea picaturii perfecte....

Un comentariu:

  1. Buna Andrei,

    aici:
    http://www.agroinfo.ro/galerie-video/evenimente/agricultura-verificarea-masinilor-agricole.html
    se poate urmari un scurt reportaj despre evenimentul de la Voiteg.

    Salutari,
    Ghita G.

    RăspundețiȘtergere